Question Solve

BFSA Exam Question Solution 2021 – www.bfsa.gov.bd

BFSA Exam Question Solution 2021. BFSA Exam Question Solution 2021 has been given now. This Exam is held on 22/10/2021 at 10:00 am to 11:30 am. Many new candidates are searching the Bangladesh Food Safety Authority (BFSA) exam solution 2021. We hope it will be help to new candidates who are going to give next BFSA job Exam.

Bangladesh Food Safety Authority Job Summary

Origination Name:  Bangladesh Food Safety Authority (BFSA).

Job Position: Different Posts.

  • BFSA Job Exam Date: 22nd October (Friday) 2021 at 10:00 am to 11:30 am.

Bangladesh Food Safety Authority (BFSA) Job Circular 2021

BFSA Exam Date, Admit Card & Seat Plan Download

BFSA Job Exam Result 2021

BFSA Job Exam 2021

On 22/10/2021 at 10:00 am to 11:30 am, Bangladesh Food Safety Authority job exam was held. This exam was hold for total  designations. There were total 102 posts are available in designations. There are too many candidates were applying for the post.  So it wills definitely a tough competition.

Name of the designation

No. of Posts

Chairman’s Personal Assistant

01
Food Analyst

01

Safety Food Officer

72
Assistant Director

06

Scientific Officer

09
Monitoring Officer

05

Research Officer

04
Law Officer

01

Public Relation Officer

01
Statistics Officer

01

Accounts Officer

01

 Marks Distributions of BFSA Job Exam 2021

Subject and Number of this examination:

Now we will discuss about detailed mark distribution of the exam. This High School Job Circular exam will be taken by 2 steps. 1st step is MCQ test + written test & another 1 is viva. Exam test marks will be total 200. It will be taken by MCQ (Multiple Choice Question) method. After passing MCQ method written test, candidate must attend viva test. Exam time will 3 hours (180 minutes).

  • Bangla- 40,
  • English- 40,
  • General– 40,
  • Own subject– 80.
  • Total marks – 200.
  • Written Test-70%.
  • MCQ Test-30%.
  • Viva Test marks – 10%.

Bangladesh Food Safety Authority Question Solutions

Bangladesh Food Safety Authority Job exam is held on 22/10/2021 at 10:00 am to 11:30 am. The exam has finished. So, now everyone is looking for the question solutions of this exam. So here you can get all 200 MCQ answer. In order to getting BFSA Exam Question Solution 2021, reading below.

Here we will give all BFSA Job exam question solutions 2021. Such as Bangla Solution, English Solution, GK Solution & related subject solution.

BFSA Question Solution 2021

Bangladesh Food Safety Authority Job exam is just finish. This exam is held on 02:30 pm to 05:30. After the exam, we give the full solution in here. So keep visiting our website & get the solution first.

MCQ অংশ সমাধানঃ

বাংলা অংশ সমাধানঃ
১. কন্যা শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি?

উত্তরঃ তনয়া

২. বগুড়ার চিনিপাতা দই সুস্বাদু। এখানে চিনিপাতা কোন কারক?

উত্তরঃ করণ কারক

৩. ভানুমতির খেল প্রবচনটি বোঝায়?

উত্তরঃ ভেলকিবাজি

৪. ছেলে তো নয় যেন ননীর পুতুল” এখানে যেন?

উত্তরঃ অব্যয়

৫. কোনটি ভুল বাক্য?

ক. দীনতা সব সময় ভাল নয়

খ. দেশের দারিদ্র দূর করতে হবে

গ. সময় বড় সংক্ষিপ্ত

ঘ. এখানে প্রবেশ নিষিদ্ধ

উত্তর: খ. দেশের দারিদ্র দূর করতে হবে

ব্যাখ্যা: এখানে ভুল বাক্য ‘দেশের দারিদ্র দূর করতে হবে।’ এর সঠিক রূপ হবে- খ. দেশের দারিদ্র্য দূর করতে হবে।

৬. কোনটি শুদ্ধ বানান?

উত্তরঃ প্রত্যুদগমন

৭. অবীরা বলতে কোন নারীকে বুঝায়?

উত্তরঃ যে নারীর স্বামী, পুত্র নেই

৮. তুর্কি ভাষার শব্দ কোনগুলো?

উত্তরঃ চাকু, তোপ

৯. বাংলা ভাষায় প্রথম সনেট লিখেছেন?

উত্তরঃ মাইকেল মধুসূদন দত্ত

ইংরেজী অংশ সমাধানঃ

Fill in the blanks ( questions 10-13)

১০. He got—- his illness quickly.

Ans: over

১১. I am getting late—office.

Ans: for

১২. Please wait for me. I will be finished —five or ten minutes.

Ans: in

১৩. A diseases that is transmitted to people through the environment is known as?

Ans: infectious

১৪. Antonym of enormous?

Ans: Tiny

১৫. Antonym of Prodigal?

Ans: Thrifty

১৬. Change the voice of the sentence. They greet me cheerfully every morning.

Ans: I am greeted cheerfully by them every morning

১৭. Spill the beans meaning?

Ans: reveal someone’s secret

১৮. Synonym of Zest?

Ans: enthusiasm

গণিত অংশ সমাধানঃ
১৯. f(x)= x2-5x +6 এবং f(x) হলে, x=কত?

উত্তরঃ 2,3

২০. x +y=3 এবং xy=2 হলে x^3 + y^3=?

উত্তরঃ 9

২১. একটি সামান্তরিকের দুটি সন্নিহিত বাহুর দৈর্ঘ্য ৭ ও ৫ সেঃমি হলে এর পরিসীমা কত?

উত্তরঃ ২৪

২২. ৩০০ টাকার ৪ বছরের সরল মুনাফা ও ৪০০ টাকার ৫ বছরের সরল মুনাফা কত্রে ১৪৮ টাকা হলে শতকরা বার্ষিক সুদের হার কত?

উত্তরঃ ৪.৬২৫%

২৩. একটি আয়তক্ষেত্রের প্রস্থ অপেক্ষা দৈর্ঘ্য ৪ মিটার বেশি। এর ক্ষেত্রফল ১৯২ বর্গমিটার হলে, পরিসীমা কত?

উত্তরঃ ৫৬ মিটার

২৪. একটি বিষমবাহু ত্রিভুজের বাহু তিনটির পারিমাপ ৪২, ৩৪ ও ২০ সেঃমি। ত্রিভুজটির ক্ষেত্রফল কত?

উত্তরঃ ৩৩৬ বর্গসেঃমি

সাধারণ জ্ঞান অংশ সমাধানঃ
২৫. FAO এর পূর্ণরূপ কি?

উত্তরঃ Food and Agriculture Organization

২৬. ২০১৯-২০২০ সালের বাজেটের আকার কত টাকা?

উত্তরঃ ৫.২৩ ট্রিলিয়ন

২৭. HTML কখন ব্যবহার করা হয়?

উত্তরঃ ওয়েব পেইজ ডিজাইনে

২৮. ‘.INI’ এক্সটেনশন সাধারণত কি ধরনের ফাইলে ব্যবহৃত হয়?

উত্তরঃ সিস্টেম ফাইল

২৯. হাতিরঝিলের নকশা পরিকল্পনাকারী কে?

উত্তরঃ এহসান খান

৩০. বিশ্বকাপ ক্রিকেট ২০১৯ এ কোন ক্রিকেটার প্রথম হ্যাট্রিক করেছেন?

উত্তরঃ মোঃ শামী

লিখিত অংশ সমাধানঃ

খ বিস্তাগ (প্রশ্ন নং ৩১-৪১ উত্তর করার জন্য লিখিত উত্তরপত্র ব্যবহার করুন

সময়কালঃ ৬০ মিনিট

১। Translate the following into Bangla:

Because pesticides are toxic, they are also potentially hazardous to humans, animals, other organisms, and the environment. Therefore people who use pesticides or regulstly come in contact with them must understand the relative toxicity, potential health effects, and preventative measures to reduce exposure to the products they use.

(নিজে নিজে চেষ্টা করুন)

২। আপনার এলাকার বেজােৱাতে নিরাপন ও মানসম্মত খল্য পরিবেশি হয়ে না, এ বিষয়ে যখমথ কর্তপক্ষের আবেদনপত্র লিখুন। (নিজে নিজে চেষ্টা করুন)

৩। Write a paragraph (about 150 words) on “Health Hazards of Food Adulteration”

(নিজে নিজে চেষ্টা করুন)

৪। ইংরেজীতে অনুবাদ করুনঃ

“আমি বেশ মজার একটি ফল। এখন বাজারে প্রচুর পরিমাণে এটা পাওয়া যাচ্ছে। অনেকে আছেন যারা আম খুব পছন্দ করলেও এর উপকারী। দিকগুলাে জানেন না।

(নিজে নিজে চেষ্টা করুন)

গণিত অংশঃ
৫। বার্ষিক পরীক্ষায় একটি শ্রেণীর ৮০% ছাত্রছাত্রী ইংরেজীতে পাশ করে ৮৫% ছাত্রছাত্রী গণিতে পাশ করে এবং ৭৫% ছাত্রছাত্রী উভয় বিষয়ে পাশ করে। যদি মােট ৫০ জন উভয় বিষয়ে ফেল করে থাকে, তা হলে এ শ্রেণিতে মােট ছাত্রীর সংখ্যা কত?

উত্তরঃ ৫০০ জন

৬। একজন ক্রিকেটারের বােলিং গড় ১৫.৬১ । সে পরবর্তী খেলায় ৩০ রান দিয়ে ৬ টি উইকেট লাভ করার ফলে তার গড় ০.৬ হ্রাস পায়।। শেষ খেলার আগ পর্যন্ত ঐ ক্রিকেটারের উইকেট লাভের সংখ্যা কত ছিল?

উত্তরঃ ১০০ টি উইকেট

সাধারণ জ্ঞানঃ

A. বর্তমানে নির্মিত পদ্মা সেতুর সম্পূর্ণ দৈর্ঘ্য কত কিলােমিটার?

উত্তরঃ ৭.১৫ কি.মি

B. ডেনমার্ক এর মুদ্রার নাম কি?

উত্তরঃ ক্রোনার

C. ক্রিকেট খেলায় নাে-বলেও কোন আউট হতে পারে?

উত্তরঃ রান আউট

জীববিজ্ঞান ও রসায়নঃ (নিজে নিজে চেষ্টা করুন)

১. সালােকসংশ্লেষণের রাসায়নিক বিক্রিয়া সম্পূর্ণ করুন?

সূর্যালােক | 6CO3 + 12fI70 ——

২. ক্লোরােফিল। উডিচ্ছ কোষ ও প্রাণী কোষের চিহ্নিত চিত্র অংকন করুন।।

৩. একই তাপমাত্রা ও চাপে কোন পাত্রের ছিদ্র পথে একটি অজ্ঞাত গ্যাস ও ক্লোরিনের পৃথকভাবে নিঃসরণ হার যথাক্রমে ৬৪৫। ক্লোরিনের। * ঘনত ৩৬ হলে অতি গ্যাসের ঘনত্ব ও আণবিক ভর কত হবে? ।

৪. একটি ফ্লাস্কে 10 atrm. চাপে 50 L. হাইড্রোজেন ভর্তি করা আছে। 2L আয়তনবিশিষ্ট কতটি বেলুন ঐ গ্যাস দ্বারা ভর্তি করা যাবে যখন। | প্রতিটি বেলুনের ভেতর হাইড্রোজেন গ্যাসের চাপ 2 atm. হবে। প্রতি ক্ষেত্রে গ্যাসের তাপমাত্রা স্থির আছে।

Full Solution is ongoing…….. Please Stay With Us

So, let’s check your desire BFSA Question Solution 2021 from this website. If you think that, any of the answers provided here is wrong, feel free to take part in the discussion. You can use the facebook comment box. All the answers provided here is collected from the guide “Different Job Solution”. One of the best guides to solve the BFSA Question Solution. In there you will also find the answer relevant description. Therefore, it will be very easy for you to understand that why that answer will be correct. To get more update information, you can like our Facebook page & join our  Facebook group.

Tags

Life

Life is one of the most active members of our writing team. She puts his best foot forward to bring the trending news and Education topic. Life is a great writer too. Her pieces are always objective, informative and educative.
Back to top button
Close