Question Solve

Department of Youth Development (DYD) Question Solution 2022

DYD Exam Question Solution 2022. DYD Exam Question Solution 2022 has been given now. This Exam is held on … at 03:00 pm to 04:00 pm. Many new candidates are searching the Department of Youth Development (DYD) exam solution 2022. We hope it will be help to new candidates who are going to give next DYD job Exam.

Department of Youth Development Job Summary

Origination Name: Department of Youth Development (DYD)

Ministry: Ministry of Youth and Sports.

Job Position: Credit Supervisor & Stenographer cum Computer Operator.

No. of Posts: 150+1

  • Job Circular Publish Date: June 2022.
  • Application Time Start: June 2022.
  • Application time limit: July 2022.
  • DYD Job Exam Date:

DYD Job Circular 2022 Apply Process

DYD Job Exam Date, Admit Card & Seat Plan Download

DYD Result 2022

DYD Job Exam 2022

On 20th December (Friday) 2022 at 03:00 pm to 04:00 pm, Department of Youth Development job exam was held. Now this exam was hold for 2 designations. There were total 151 posts are available in 2 designations. There are too many candidates were applying for the post.  So it wills definitely a tough competition.

Marks Distributions of DYD Job Exam 2022

Subject and Number of this examination:

  • Bangla- 20,
  • English- 20,
  • General Math – 16,
  • General Knowledge & Computer – 14,
  • Total marks – 70.

Department of Youth Development Question Solutions

Department of Youth Development Job exam is held on … at 03:00 pm to 04:00 pm. The exam has finished. So, now everyone is looking for the question solutions of this exam. So here you can get all 200 MCQ answer. In order to getting DYD Exam Question Solution 2022, please reading below.

Here we will give all DYD Job exam question solutions 2022. Such as: Bangla Solution, English Solution, GK Solution & related subject solution.

 

DYD Question Solution

Department of Youth Development Job exam is just finish. This exam is held on 02:30 pm to 05:30. After the exam, we give the full solution in here. So keep visiting our website & get the solution first.

বাংলা অংশের সমাধানঃ

১. শুদ্ধ বানান- উত্তরঃ মরীচিকা

২. পরভৃত এর সমার্থক- উত্তরঃ কোকিল

৩. সার্থক কোন সমাস- উত্তরঃ সহ্যর্থক বহুব্রীহি

৪. Syntax এর বাংলা প্রতিশব্দ- উত্তরঃ বাক্যতত্ত্ব

৫. মঙ্গলকাব্য কোন যুগের রচনা?- উত্তরঃ মধ্যযুগের

৬. অনিল শব্দের অর্থ- উত্তরঃ বাতাস

৭. ভাষার সংবিধান কোনটি? উত্তরঃ সংবিধান

৮. হ-কার লোপের প্রবণতা কোন ভাষার অন্যতম বৈশিষ্ট্য ? উত্তরঃ চলিত

৯. বাংলা বর্ণমালায় পূর্ণমাত্রার বর্ণ কয়টি? উত্তরঃ ৩২ ( মাত্রাহীন-১০ টি, অর্ধ্মাত্রা-৮ টি)

১০. উচ্চারণ স্থানের নামানুসারে প-বর্গের বর্ণগুলো কী নামে পরিচিত? উত্তরঃ ওষ্ঠ্যবর্ণ

১১. তন্ময় এর সন্ধি বিচ্ছেদ? উত্তরঃ তৎ+ময়

১২. ‘বিপদে মোরে রক্ষা করো’- ‘বিপদে’ শব্দে কোন কারকে কোন বিভক্তি? উত্তরঃ অপাদানে ৭মী

১৩. পিপা কোন দেশী শব্দ? উত্তরঃ হিন্দি

১৪. নিম্নের কোনটি বাগযন্ত্রের প্রত্যঙ্গ নয়? উত্তরঃ কান

১৫. যে বর্ণ উচ্চারণের সময় স্বরতন্ত্রী কাঁপে না, তাকে বলে? উত্তরঃ অঘোষ বর্ণ

১৬. লও তুমি যত পার শাস্ত্রের সন্ধান কার লেখা? উত্তরঃ ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

১৭. শোয়া শব্দের বিশেষণ পদ কি? উত্তরঃ শায়িত

১৮. Invoice শব্দটির বাংলা পরিভাষা কি? উত্তরঃ চালান

১৯. ‘দলছাড়া’ কোন সমাসের উদাহরণ ? উত্তরঃ ৫মী তৎপুরুষ

২০. শ্যামলতা এর বিশেষ্য রূপ? উত্তরঃ শ্যামলিমা

ইংরেজি অংশের সমাধানঃ

21. Synonym of the word ‘scrupulous’ is :

Ans: honest

22. Find the antonym of the word briefness:-

Ans: verbosity

23. ‘A person in a family who lived a long time ago is called:-

Ans: Ancestor

24. We had to face a lot of _ due to their _ act.

Ans: humiliation, disgraceful

25. What is the meaning of the word Tranquil?

Ans: Placid

26. Find the correctly spelt word:

Ans: Atmosphere

27. She was hardly-hit by the recent recession. Which word(s) make this sentence

incorrect?

Ans: hardly-hit

28. What is the meaning of the phrase- ‘the bottom line’.

Ans: the most important thing

29. ‘Darts are played by men as well as women. Find the word mistakenly used in this sentence.

Ans: are

30. Pantry : store :: Scullery :- Find the missing word.

Ans: wash

31. Which one of the following words is an odd to the others?

Ans: vixen

32. The term ‘bounce back means –

Ans: recover

33. Which one of the following words is in feminine form?

Ans: mare

34. Who is called the father of English literature’?

Ans: Geoffrey Chaucer

35. A way of making a group of people all think about something at the same time to solve a problem is

known as :–

Ans: Co-0peration

36. Which one of the following plays is not a tragedy?

Ans: Tempest

37. Which one of the following is a masculine gender?

Ans: Cob

38. Find the synonym of the Word cadaver’

Ans: Corpse

39. No spelling error occurs in:-

Ans: ancient

40. Rima has a great affinity _ her profession.

A. for B. towards | C. to D. with [Note: A ও D উভয়ই সঠিক।]

গণিত অংশের সমাধানঃ

41. কোন পরীক্ষায় পরীক্ষার্থীদের ৮০% ইংরেজিতে ৩০% বাংলায় ফেল করেছে। | যদি ২০% উভয় বিষয়ে ফেল করে থাকে

তবে শতকরা কতজন উভয় বিষয়ে পাশ করেছে?

Ans. ৫০

42. বার্ষিক মুনাফা ১২.৫% থেকে কমে ১০.৭৫% হওয়ায় জামিল সাহেবের আয় ৪ বছরে ২৮০ টাকা কমে গেছে। তার মূলধন কত টাকা?

Ans: ৪০০০

43. ১, ৪, ৭. ১০ ….. ধারার ২৯তম পদটি কত?

Ans: ৮৫

44. নিচের ভগ্নাংশগুলোর মধ্যে কোনটি বৃহত্তম?

Ans: ১৩/১৪

45.দুটি সংখ্যার গুণফল ১৫৩৬, সংখ্যা দুটির ল, সা, গু ৯৬ হলে, গ, সা, গু কত?

Ans: ১৬

46. ৩০ ফুট লম্বা ১টি বাঁশ এমনভাবে কেটে দুভাগ করা হল যেন ছোট অংশ বড় অংশের দুই-তৃতীয়াংশ হয়, ছোট অংশের দৈর্ঘ্য কত ফুট?

Ans: ১২

47. ১০টি সংখ্যার যোগফল ৪৩২, প্রথম ৪টির গড় ৫২ ও শেষ ৫টির গড় ৩৮ হলে ৫ম সংখ্যাটি কত?

Ans:৬৪

48. পর পর তিনটি সংখ্যার গুণফল ১২০,তাদের যোগফল কত?

Ans: ১৫

49. ২০ জনে যে সময়ে ১টি কাজ করতে পারে,তার ৩৭.৫ শতাংশ কম সময়ে কাজটি শেষ করতে হলে জনবল কতজনে উন্নীত করতে হবে ?

Ans: ১.৬ গুণ

50. দুটি সংখ্যার ল, সা, গু ৯৬ এবং গ, সা,গু ১৬।একটি সংখ্যা অপর সংখ্যার ১.৫ গুণ হলে বড় সংখ্যাটি কত ?

Ans: ৪৮

51. x+y=6,xy=8,then (x-y)^3=?

Ans: 8

52. If 10^2y=25,then 10^-y equals?

Ans: 1/5

53. What is the difference between the interests earned on TK.10000 for five years on yearly compounding basis and simple interest basis?

54. If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by –

Ans: 88%

55. What is the effective rate of interest of a lump sum that is compounded quarterly at 10% annually?

Ans: 10.38%

56. A retailer sets 220% of invoice price as catalogue price and offers 40% off on catalogue price in sales.What is his profit percentage?

Ans: 32%

সাধারণ জ্ঞান অংশের সমাধানঃ

57. কোন সন থেকে বিশ্বব্যাপা মে দিবসপালিত হয়ে আসছে?

A. ১৮৮৬ B. ১৮৮৯ C. ১৯০০ D. ১৯২৩

সঠিক উত্তর নাই [Note : ১৮৮৯ সালে বিশ্বব্যাপী মে দিবস পালনের সিদ্ধান্ত গৃহীত হয় এবং ১৮৯০ সালে প্রথম পালিত হয়।]

58. নিচের কোনটি কোম্পানির তারল্যশক্তির নির্দেশক?

Ans: Current ratio

59. বঙ্গবন্ধু-১ স্যাটেলাইটের তত্ত্বাবধানে থাকবে বাংলাদেশের কোন প্রতিষ্ঠান?

A.BTCL B.SPARRSO C. BTRC D. BSCCL

সঠিক উত্তর নাই [Note: সঠিক উত্তর BCSCL ]

60. ২০১৭-২০১৮ অর্থবছরের বাজেট বাংলাদেশের কততম বাজেট ছিল?

Ans: ৪৭তম

61. বাংলাদেশ কোন অলিম্পিক গেমস-এ প্রথম অংশগ্রহণ করে?

Ans: লস এঞ্জেলস

62. কত সাল থেকে বিশ্ব যুব দিবস পালিত হয়ে আসছে?

Ans: ২০০০

63. কম্পিউটারের সকল নেটওয়ার্কের নেটওয়ার্ক হল :–

Ans: ইন্টারনেট

64. কম্পিউটারের স্থায়ী স্মৃতিশক্তিকে বলে—

Ans: ROM

65. ‘সোহরাই’ বাংলাদেশের কোন উপজাতীর ঐতিহ্যবাহী উৎসব?

Ans: সাঁওতাল

66. ২০১৮ সালের EPA প্রতিবেদন অনুযায়ী বিশ্বের শীর্ষ দূষিত বায়ুর দেশ :

Ans: নেপাল

67. বিক্রয়, উৎপাদন, অর্থায়ন ও অ্যাকাউনটিং কাজের সমন্বয়কারী software :-

Ans: CRM

68. কোন সন থেকে Facebook চালু হয়?

Ans: ২০০৪

69. শেয়ার বাজার নিয়ন্ত্রণকারী সংস্থা কোনটি?

Ans: SEC

70. Youth Building Peace’ কোন সনের বিশ্ব যুব দিবসের মূল প্রতিপাদ্য বিষয়?

Ans: ২০১৭

So, let’s check your desire DYD Question Solution 2022 from this website. If you think that, any of the answers provided here is wrong, feel free to take part in the discussion. You can use the facebook comment box. All the answers provided here is collected from the guide “Different Job Solution”, one of the best guides to solve the DYD Question Solution. In there you will also find the answer relevant description. Therefore, it will be very easy for you to understand that why that answer will be correct. To get more update information, you can like our Facebook page & join our  Facebook group.

Tags

Life

Life is one of the most active members of our writing team. She puts his best foot forward to bring the trending news and Education topic. Life is a great writer too. Her pieces are always objective, informative and educative.
Back to top button
Close